FAQ

  • Nej, KAATSU ændrer blodgennemstrømningsmønstre; kaatsu okkluderer ikke blodforsyningen.

Okklusions-træning involverer at stoppe blodgennemstrømningen helt i en ekstremitet for betydelige perioder. Det kan skade arterier, nerver, muskler og vener og i nogle individer øge risikoen for blodpropper i både arterier og vener. Dyb venøs trombose (DVT s) kan føre til lungeemboli, som kan være fatal. Okklusionstræning kan føre til rhabdomyolyse som kan føre til nyresvigt og muligvis død

Den største forskel mellem okklusion træning eller blod strømningsbegrænsnings-træning og KAATSU er at korrekt KAATSU modificerer  blodgennemstrømnings-mønsteret. KAATSU  begrænser kun det venøse tilbageløb  og  er aldrig okkluderende.

Ingenting, så længe du er sund og rask, har det rette udstyr og en certificeret KAATSUinstruktør til at vise dig, hvordan du udfører KAATSU korrekt. Vi anbefaler ikke at påbegynde KAATSU hvis du er gravid, men hvis du  allerede har trænet  KAATSU og du bliver gravid så  kan du fortsætte moderat KAATSU træning. Vi anbefaler at vente 3 dage efter en generel anæstesi, før du starter KAATSU.

Med gummibånd eller stroppe famler du i blinde og har ingen anelse om hvilket tryk du påfører dig selv. Enten spilder du tid og du får ingen effekt (fordi dit tryk er for lavt ) eller i værste fald skader du dig selv meget  alvorligt og udsætter dig for blodpropper eller muskelsprængninger. Ved korrekt KAATSU træning, lægger vi stor vægt på at bestemme det optimale tryk korrekt. Er der for højt tryk udfører du pludselig en usikker okklusionstræning.  Ved for lavt tryk spilder du din tid og opnår ikke fordelene ved KAATSU. De patenterede KAATSU bælter er specielt designet til at give den optimale KAATSU-effekt. Kirurgiske årepresser, blodtryksmanchetter, slanger eller bælter har ikke de rette egenskaber.

Den optimale KAATSU tryk varierer fra person til person og varierer fra dag til dag for samme person. Der er mange variabler der har indflydelse på dit optimale tryk, bla. er det  afhængigt alder, sundhed og fitness niveau, omkreds af ekstremiteter, hudtykkelse og mængden af subkutant fedt, hydreringsniveau og tidligere KAATSU erfaring. Derfor er det vigtigt, at det optimale tryk bestemmes rigtigt ved begyndelsen af hver KAATSU session.

Der er ingen sammenhæng mellem dit blodtryk og optimalt  KAATSU tryk. Dit blodtryk er trykket af blodet i arterierne dybt inde i dine arme eller ben. Det er pulsatilt i funktion.  Når hjertet kontraherer vil  trykket i arterierne stige og derefter falde når hjertet slapper af. Trykket i slangen på et KAATSU Air pressure belt  er KAATSU trykket. Det er uden for på dine yderste ekstremiteter og langt væk fra dine arterier og dybe vener. KAATSU-tryk er det tryk der ændrer din omsætning af blodcirkulationsmønsteret ved at begrænse det venøse  tilbageløb og arteriel indstrømning af blod.

Når KAATSU udføres korrekt med korrekt udstyr af en certificeret KAATSU instruktør, er der ingen store komplikationer, og det er sikkert og forsvarligt at udføre. Men når okklusionstræning udføres med intermistisk udstyr, manglende viden kan det være dødbringende.

For at udføre KAATSU sikkert og effektivt, må man bruge det korrekte, patenterede udstyr og arbejde med en certificeret  KAATSU instruktør.

Leddene har gavn af og stimuleres af brug. Jo tungere belastning du anvender des større slid er der på leddene. Kaatsu-træning er derfor meget sundere for dine led end tung træning. Tung træning med max belastning forårsager også nogen skade på dine sener (collagen fibre sprænger). Kaatsu træning består af mange gentagelser med lav belastning hvilket styrker senerne uden at skade dem. Dette kombineret med en systemisk hormon udskillelse skaber derfor både sundere og stærkere sener.

En af de 3 kardinale KAATSU træningsregler er at bruge lette vægte eller let modstand. Dette betyder minimal skade på muskler, sener, knogler og led og det muliggør dermed  en anabolske stimulering til at forbedre væv med det samme, uden at skulle reparere skaderne som følge af tunge modstande.

KAATSU giver en mere robust anabolsk stimulation, i en kortere periode på en mere sikker måde, end ved  normal modstandstræning. Resultater i fitness og styrke realiseres hurtigere med KAATSU træning end ved traditionel styrketræning.

Du behøver ikke at  få større muskler med KAATSU. Det afhænger af din fitness- og atletiske målsætning. Den ændring i kropssammensætning, der opstår med KAATSU er også afhængig af din kost og andre typer af træning du udfører. For eksempel kan en bodybuilder øge sin vægt og muskelmasse med KAATSU, mens en udholdenheds atlet bliver stærkere og mere skåret uden mærkbar gevinst i kropsvægt.

Vi anbefaler  på det kraftigste at man tager et kursus i basic kaatsu inden man påbegynder træningen selv. Det er ligesom at tage et kørekort før du kører bil. Et kursus giver dig en dyb indsigt i samt forståelse for de komplekse mekanismer der ligger til grund for at skabe effektive resultater på en sikker og forsvarlig måde. Vi sælger ikke udstyr til folk der ikke har en cerificering. Se mere om kursus hos Kaatsu Danmark her på siden.

En KAATSU Cycle er udført fra så meget som 3 til 4 gange om dagen til så lidt som to gange om ugen. Typisk for f.eks. ældre mennesker (+60)  så udføres tre KAATSU sessioner om ugen, hvor konkurrenceatleter i 20'erne så udfører op til 5 KAATSU sessioner om ugen.

Ja, faktisk er der udviklet specifikke KAATSU protokoller designet til at accelerere helingen af  brud eller muskelsprængninger hurtigt og effektivt.

Du kan tilmelde dig personlig træning hos Kaatsu Danmark her på sitet og starte i morgen.
Du kan også blive certificeret i basic KAATSU og købe dit eget udstyr. Det gøres  ved at tilmelde dig vores Kaatsu-uddannelse og bestå eksamen. Når du har bestået eksamen kan du bestille din egen myKAATSU maskine, KAATSU Air Bands og / eller KAATSU Aqua Bands. Når du modtager det udstyr, er du klar til selv at nyde godt af KAATSU træning og du kan undervise andre.

KAATSUtræning kræver en myKAATSUenhed og et sæt Air Pressure Belts. Vi tilbyder  kun udstyr til certificerede Kaatsu-udøverer.
Vi tilbyder også KAATSU Aqua Bands som tillader KAATSU i et vandmiljø.

Dr. Sato, opfinderen af KAATSU, anbefaler at starte med dine arme. Der er en højere tæthed af nerverne i armene, der kan give en mere robust systemisk KAATSU effekt og dermed indlede en adaptiv respons hurtigere. Men dette er en anbefaling, og man kan sagtens  KAATSU træne ben først, eller kun træne ben hvis man foretrækker dette.

KAATSU opvarmning er en serie af KAATSU On (inflation af bælte), efterfulgt af KAATSU Off (deflation af bælte). Ved at skifte presset til og fra, tilvejebringer man den modificerede omsætning uden muskelsammentrækning og giver dermed en sikker KAATSU tilvænning  i rammer hvor muskelkontraktion er kontraindiceret. Dette er ofte brugt i tidlige stadier af rehabilitering. KAATSU opvarmning kan også anvendes til at "skylle ud" i de dybe vener ved vekslende udspiling i de dybe vener ved bæltefrigivelse og skabe et robust venøst tilbageløb. KAATSU opvarmning anvendes før enhver  standard KAATSU session. KAATSU opvarmning skaber vasodilation af arterier og arterioler.

At udføre KAATSU på ben alene er fint. Dog vil du få en mere robust systemisk anabolsk effekt, hvis du også inkluderer en KAATSU arm session. Jo større andel af din samlede krops muskulatur du får til at sende et signal om forstyrret homeostase til din hjerne, jo mere robust et anabolsk systemisk svar du får.

Hvis du indarbejder brugen af centrale core muskler i dine KAATSU øvelser, vil de have de samme adaptive respons som muskler der er distalt for KAATSU bæltet. For eksempel, hvis du laver push-ups med KAATSU arm bælter,  stimulere du ikke kun udviklingen af dine triceps, men også din pectoralis og core muskulatur, da du holder en god "planke" i løbet af dine push-ups.

Nej, ikke specielt, enhver tid er et godt tidspunkt for KAATSU. Dog kan du nyde din KAATSU session mere, hvis du indarbejder en fast rutine og  tidsplan og ikke gør det lige efter et stort måltid. For nogle mennesker vil enhver øvelse, herunder KAATSU, lige før sengetid medføre at de ikke være i stand til at sove med det samme.

Du kan udføre alle letvægtsøvelser eller delvise kropsvægtsøvelser med KAATSU. Dr. Sato anbefaler KAATSU 3-punkts øvelser for begyndere. Når disse mestres, og du er blevet vant til KAATSU så lad din fantasi tage over og udfør de øvelser der er mest specifikke for de aktiviteter som du har brug for at lave afhængig af din livsstil. For eksempel kan seniorer øve sig i at rejser sig op fra siddende stilling gentagne gange for at blive stærk til at rejse sig op fra en stol. Andre eksempler omfatter cyklister. KAATSU på en stationær cykel eller løbere, der løber med  bælter på, eller tennisspillere som slår med armbælter på eller skiløbere  der løber med bælter på. Kun fantasien sætter begrænsninger.

Man skal vente 3 dage efter en generel anæstesi, før du genoptager KAATSU. Ud af en overflod af forsigtighed, anbefaler vi ikke gravide kvinder  at starte med KAATSU under graviditet. Man bør absolut ikke lave  KAATSU når man er dehydreret. I dette tilfælde skal du først rehydrere, så KAATSU.

Du har  groft inddelt to typer muskelfibre, type 1 og type 2 også kaldet slow twitch og fast twitch muskelfibre. Type 1 bruger ilt og er velegnet til udholdenhed. De har ikke det store potentiale for vækt. Type 2 arbejder anaerobt og størst potentiale for vækst. Traditionelt så skal der hårdt og tungt arbejde til for at aktivere type 2 fast twitch muskelfibre. Pga restriktion af blodgennemstrømningen de-oxygeneres blodt i ekstremiteten og type 2 muskelfibrene aktiveres selv ved lav belastning da der er skabt et miljø som der var talte om en hård belastning. Dette er en meget simplificeret forklaring på den komplekse mekanisme der ligger til grund for kaatsu.

Ja, mælkesyre er en af mange faktorer, der hjælper til at stimulere tilpasning og vækst af muskler. Det er dog ikke et mål i sig selv at få høje lactat niveauer i blodet med KAATSU. Laktat niveauet stiger i muskelfibre, når hastigheden af glycolysen (nedbrydning af kulhydrater, glykogen og glukose) overstiger hastigheden af mitokondrier til at behandle kulstof fragmenter og ilt. Ved at begrænse cirkulationen med KAATSU reducerer vi muligheden for cirkulation til at levere ilt til det arbejdende væv. Dette resulterer i indtræden af højere koncentrationer af lactat(mælkesyre) tidligere i en træning og ved lavere absolutte belastningsniveauer. Dette udløser signal til hjernen om udskillelse af væksthormon der så igen er med til at stimulere vækst.

Nedbrydning af muskelvæv er ikke nødvendigt for at stimulere laktat produktion eller væksthormon sekretion. Det er  forstyrrelsen af homeostasen der stimulerer produktion af lactat og væksthormon sekretion og som til gengæld, stimulerer en anabolsk respons i det arbejdende væv.

Der var en berømt sag ved brug af  okklusionstræning (eller tournique træning)  hvor en norsk ishockeyspiller oplevede rhabdomyolyse. Han lavede IKKE KAATSU og brugte ikke KAATSU udstyr. Han var i behandling på et norsk privathospital hvor man ikke var uddannet i KAATSU, men blot havde læst om principperne. De valgte at  afskære hans  blodtilførsel til lemmerne med 18cm brede operationscuff. Det er ukendt, om han var dehydreret  eller om han havde feber fra en infektion. Efterfølgende fik han voldsomme smerter i låret og hans kreatinkinase målte mere end 12000 (under 1000 er normalniveau). Han blev indlagt og fik drop. Han overlevede og fungerer i bedste velgående.<br/>
KAATSU er ikke okklusionstræning eller årepressetræning. KAATSU udstyr er specielt designet til ikke at okkludere og skal ikke bruges i mere end 20 minutter på benene og 15 minutter på armene. Ideelt udføres det uden vægte og uden tung modstand. KAATSU udstyr anvender pneumatiske bælter der leverer empiriske data for coach / træner / læge / terapeut / patient / atlet til at forstå og sikkert udnytte disse i deres træning.<br/>
Rabdomyolyse er yderst sjældent og der er en meget lav risiko. Rhabdomyolyse kan ikke forekomme når enkeltpersoner udføre KAATSU ordentligt og korrekt. Rhabdomyolyse vil kun ske, hvis flere andre disponerende faktorer er til stede og KAATSU bliver udført på en groft uagtsom måde (f.eks ved KAATSU Air Band kompression på lemmerne med tryk væsentligt over de foreskrevne niveauer,der bliver  brugt tunge vægte og de maksimale perioder bliver overskredet ).
Rhabdomyolyse defineres som en større ødelæggelse af muskelfibre. Der er mange årsager (se nedenfor). Det intracellulære indhold frigives i cirkulationen og forsøger at ekspedere væk fra nyrerne. Hvis belastningen af cellerester er for stor vil nyresvigt opstå. Hvis det ikke behandles medfører det død.
I en landsdækkende undersøgelse af KAATSUudøvere foretaget i Japan,forekom rhabdomyolyse én gang blandt de 12.642 respondenter. Vi ved ikke, hvad omstændighederne var, men det er sandsynligt, at flere af de faktorer, der kan forårsage rhabdomyolyse fandt sted på samme tid i den pågældende patient. Men hvis KAATSU protokoller overholdes, mener vi ikke rhabdomyolyse kan forekomme. Hvis blodgennemstrømningen er helt okkluderet i en længere tidsperiode ledsaget af næsten maksimal excentrisk arbejde, kan dette medføre rivning af muskelfibermembraner og hvis nok muskelfibre er overrevet, kan rhabdomyolyse forekomme.

KAATSU er sikkert og effektivt  og anvendt af atleter og ikke-atleter i alle aldre, evner og baggrund i Asien, Europa og Amerika for at opnå muskelstyrke, øget bevægelsesradius og øget sportspræstationer. KAATSU anvendes af japanske, kinesiske og amerikanske OL-guldvinderne og verdensmestre, professionelle atleter, college studerende-atleter, high school atleter, militært personel og enkeltpersoner fra alle samfundslag på mellem 4 og 104 år.

Ja, hvis du besvimer let kan du træne KAATSU på ben først før du prøver KAATSU arme. Hvis  første gang du prøver KAATSU og du føler dig ør,så lad  straks din KAATSU instruktør det vide. Instruktøren vil så  vælge et lavere tryk eller en mere gradvis indførelse af tryk.

KAATSU betyder "yderligere pres" på japansk. Dens japanske kanji tegn ser sådan ud: 加 圧.
Hvor længe har KAATSU været kendt?
KAATSU blev opfundet i Japan i 1966 og perfektioneret af 1973 af Dr. Yoshiaki Sato.

KAATSU udstyr og protokoller er beskyttet af 47 patenter.

Sandsynligvis er den mest udbredte misforståelse (og potentielt risikable) at folk tror at KAATSU er det samme som okklusionstræning. Faktisk er det sådan at på grund af hvordan KAATSU modificerer cirkulation reducerer KAATSU faktisk risikoen for dybe venøs blodpropper hvor okklusionstræning øger risikoen.

KAATSU Air Bands er årepresser der afbryder blodforsyningen.
Se forskellen mellem KAATSU og okklusion.

KAATSU Air Bands vil forårsage et hjerteanfald.
KAATSU lægger meget lidt ekstra pres på hjertet. Faktisk anvendes KAATSU  til hjerterehabilitering i Japan.

KAATSU tryk kan ikke gå over din systoliske (eller diastolisk) tryk.
Trykket i KAATSU bæltet er kun løst relateret til blodtrykket. Trykket i KAATSU bæltet justeres således, at muskelkontraktion overvinder den venøse hindring.

KAATSU Air Pressure Belts er farlige og bør ikke anvendes.
Over 600.000 daglige KAATSU brugere i Japan og årtiers lange anvendelse og sikkerheds dokumentation beviser det modsatte.

KAATSU Air Pressure Belts vil føre til lungeemboli eller blodpropper.
Hvis KAATSU ikke udføres ifølge standard KAATSU protokoller som defineret af opfinderen Dr. Sato, kan det være farligt. Hvis der ved en fejl okkluderes for  blodgennemstrømningen i en betydelig tid kan blodpropper og lunge-emboli forekomme. Det er derfor det er vigtigt kun at udføre KAATSU med en certificeret instruktør der ved  hvordan du udfører KAATSU sikkert og effektivt.

Jeg har set KAATSU før på tv; de er bælter til at gøre dig slank.
KAATSU vil forbedre ens styrke og kondition. Afhængig af diæt og anden øvelse kan du meget vel blive slankere.

Jeg kan nemt fremstille KAATSU bælter.
KAATSU bælter er patentbeskyttet og den interne konstruktion er meget specifik for at overholde de højeste sikkerhedsstandarder. Der er mange subtile funktioner, lært over 40 års anvendelse, som sikrer både sikker og effektiv KAATSU.

Basisøvelse 1 kalder vi for KAATSUopvarmning. KAATSU opvarmning er en praktisk form for blodgennemstrømning og moderationsaktivitet. Det kræver ingen fysisk bevægelse. Det kan udføres hvor som helst (f.eks på kontoret, i flysæder, sofaer derhjemme, skriveborde på skole) når som helst (f.eks før eller efter træning) på armene og separat på benene. Den fulde KAATSUopvarmning er fuldført inden for 3 minutter 20 sekunder, og kan gentages som ønsket. KAATSU opvarmning hjælper til at lindre stress og resulterer i  forhøjet energi niveauer.

Basisøvelse 2 er en KAATSU 3-punktsøvelse. Den er en yderst effektiv form for blodgennemstrømningsmoderations øvelse for både arme og ben. Den kan udføres hvor som helst og når som helst. Den involverer 3 nemme øvelser hhv ”hand clenches” , ”bicep curls” og ”tricep extensions”  for  armene, og ”toe curls”, toe raises samt  ”calf raises” for benene. Personer i alle aldre uanset træningstilstand  kan  nå til muskel udmattelse inden for få minutter uden brug af vægte.

KAATSUbælter findes i 3 størrelser: Small, Medium og Large. Mål omkredsen af toppen af din arm (lige ved din armhule), og omkredsen af toppen af dit ben (lige ved siden af din lyske). Disse omkredse vil bestemme den passende størrelse til dit KAATSU Air Bands.
ARME
Small: 18 ~ 28 cm
Medium: 28 ~ 38 cm
Large: 38 ~ 48 cm
BEN
Small: 40 ~ 50 cm
Medium: 50 ~ 60 cm
Large: 60 ~ 70 cm
Hvis du overskrider 48 cm i omkreds på dine overarme eller 70 cm i omkreds på dine lår, så skal bælte specialfremstilles.

Der er ikke nogen specifik kostplan som du skal følge når du træner Kaatsu.
Din kostplan afhænger helt af hvilke resultater du ønsker at opnå. Det handler om sund fornuft.
Er det vægttab så moderer din kost derefter i nedadgående retning (færre kalorier etc.) og er det øgning af muskelmasse så moderer tilsvarende i opadgående retning (flere proteiner og gode kulhydrater).

Du skal helst undlade at spise senere en time før træning. Efter kaatsu-træning bør du ikke indtage andet end vand i indtil mindst 30 min. efter din træning.


Top