"Folk tror, at skønhed er vigtigere end sundhed."

Skrevet: Feb 18, 2019 | forfatter: Citeret fra awakening from alzheimer's

Folk tror, ​​at skønhed er vigtigere end sundhed. Det er først  når du er i 50'erne og 60'erne, du indser at skønhed er ikke vigtig. Det vigtigste er sundhed.

Aldring er forbundet med ændringer i kropssammensætning (forøgelse i kropsfedt og fald i muskel- og knoglemasse), som sammen med en nedgang i kognitiv, visuel og hørefunktion, søvnforstyrrelser, depression og øget træthed fører til en nedgang i fysisk funktion og øger risikoen for handicap og tab af uafhængighed betydeligt.

En vigtig årsag til de fysiske begrænsninger er det aldersbetingede tab af muskelmasse, også kaldet sarkopeni.

"Folk tror, at skønhed er vigtigere end sundhed."

En nylig kvantitativ undersøgelse viste, at gennemsnitstab af muskelmasse i hele levetiden er 0,37% om året hos kvinder og 0,47% om året hos mænd. Se hele undersøgelsen her

Og som om fysiske handikap som følge af sarkopeni  ikke er skidt nok så viser en ny meta-undersøgelse at der er en sammenhæng mellem tab af muskelmasse og  udvikling af demens.

Meta-undersøgelsen undersøgte resultaterne af syv andre undersøgelser, der så på sarkopeni og niveauer af kognitiv svækkelse. Denne teknik gør det muligt for forskerne at smelte alle data sammen og sammenholde dem i én undersøgelse. Der var i alt 5.994 deltagere - alle seniorer - på tværs af de syv studier. 

Resultaterne viste, at deltagerne med sarkopeni også havde større kognitiv svækkelse. De kæmpede med hukommelsestab, langsommere responsfrekvenser og tab af handlekraft funktion (de mentale færdigheder, der hjælper os med at få tingene gjort).  Se metastudiet her

Der er således efterhånden overvældende mange  beviser for at tab af muskelmasse og tab af muskelstyrke er forbundet med en øget risiko for både mild kognitiv svækkelse , alzheimers såvel som en sammenhæng med et generelt hurtigere kognitivt forfald.

Kombination af overvægt og  sarkopeni er endnu værre…

Man forbinder ofte tab af muskelmasse med mennesker der er svage og skrøbelige og som ofte er meget tynde. Men det er ikke altid tilfældet.

Der findes mennesker der både er svage, skrøbelige og som samtidig er overvægtige. Dvs de  lider af sarkopeni og overvægt samtidig. Denne kombination giver dig en endnu større risiko for at udvikle demens end sarkopeni alene. Det viser  en undersøgelse fra februar 2018.

Undersøgelsen involverede 353 deltagere med en gennemsnitsalder på 69 år. Forskere målte deres korttids-hukommelse, handlekraft, opmærksomhed, koncentration og andre kognitive evner. De målte også deltagernes muskelmasse, muskelstyrke og fysiske præstationer.

Og til sidst målte forskerne deltagernes BMI, procentdel af kropsfedt og taljeomkreds

Deltagerne blev derefter placeret i en af ​​fire grupper:

1. En kontrolgruppe, der hverken var overvægtig eller havde sarkopeni

2. Personer der kun var overvægtige

3. Personer med sarkopeni alene

4. Personer der var både overvægtige og havde sarkopeni

Personer i gruppe 4 (dem, der var både overvægtige og havde sarkopeni) havde de laveste hjerne kognitive score. De var specielt lave i handlekraft funktions score. Den næst laveste gruppe var nr 3 - personer, der kun havde sarkopeni. Den blev efterfulgt af personer der kun var overvægtige. 

Så både fedme og sarkopeni har hver især  indflydelse på  menneskers kognitive evner. Men det var målbart værre for mennesker, der opfyldte begge betingelser – fedme og sarkopeni i kombination.  Se studiet her

Konklusion

Det man kan tage med fra studiet er, at et godt generelt sundhedsniveau er vigtigt for opretholdelsen af en sund  og rask hjernefunktion.

Det betyder, at det er utrolig vigtigt at undgå at miste muskelmasse når du bliver gammel. 

Det gør du dels ved spise en kost med et tilstrækkeligt indhold af proteiner af høj kvalitet. Du kan også tage aminosyretilskud for at sikre, at din krop udnytter det bedste protein du spiser.

Den anden ting du kan (og skal ) gøre og som nok er den måske allervigtigste enkeltfaktor i forhold til sund aldring er styrketræning .

KAATSU-træning tilbyder maksimal effektivitet. Læs mere om dette her : http://www.kaatsufitness.dk/blog/17-efterhånden-som-du-bliver-ældre-begynder-det-at-få-rigtig-stor-betydning--hvor-effektivt-du-træner

Kommentare (0)

No comment

Top