KAATSU og gigtlidelser.

Skrevet: Feb 8, 2018 | forfatter: Cand. Jur. Michael Schewitsch, Kaatsu-specialist & instruktør

Kaatsu fitness er en særdeles effektiv og velegnet træningsform for personer med gigtlidelser som f.eks. ”slidgigt”/artrose, fibromyalgi, reumatisk artritis m.fl.

KAATSU og gigtlidelser.

Kaatsu (japansk for “added pressure” også kendt som “okklusionstræning eller BFR blood flow Restriction ) er en teknik hvor trykmanchetter (kaatsu-bælter) sættes øverst på enten arme eller ben hvorefter der tilføres tryk til bæltet ligesom i en blodtryksmåler. Trykket tilpasses til den enkeltes tolerance-niveau og blodgennemstrømningsmønsteret ændres. Der opnås nu en hurtig muskeludtrætning gennem let arbejde med lav belastning.

Den fysiologiske påvirkning omfatter foruden øget muskelvækst, proliferation af stamceller (myogenic), stærkere knogler, øget stofskifte, højere fedtforbrænding, øget væksthormonsspejl, positiv indvirkning på hjerte-kar systemet, rekruttering af nye kapillærer/dannelse af nye blodkar, øget elasticitet og passage i vener og arterier samt blodtrykssænkning.

Kaatsu træningen virker særligt godt for personer med gigtlidelser da det ikke bare er muligt at skabe hypertrofi(muskelvækst) med lav belastning, men træningen stimulerer endotelceller til udskillelse af nitrogenoxid (NO). NO har bla. anti-inflammatorisk effekt, skaber passage og elasticitet i blodkar, modvirker LDL kolesterol. Dette er særlig relevant i forhold personer der lider af f.eks. reumatisk artritis idet kroniske inflammatoriske reumatiske sygdomme normalt er forbundet med nedsat endotel NO-produktion, vaskulær skade og præmatur aterosklerose. Kaatsu-træning og kaatsu-cycles kan  modvirke dette ved at øge endotelfuntionen, øge formation af endotelceller og øge udskillelsen af endotel NO-produktion.

Der er flere studier der har dokumenteret positiv effekt  ved anvendelse af Kaatsu-træning på særlige gigtsygdomme bla. Body myositis poly- og dermatomyositis se nedenstående links.

Body Myositis (Inklusionslegeme myositis IBM)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042658/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26095885 (Studie udført af Syddansk Universitet)

Polymyositis (PM) og Dermatomyositis (DM)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25344395

Kommentare (0)

No comment

Top